Μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 15 Απριλίου 2021, με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Καβάλα, Γιάννενα, Βόλο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αιτήματα:

  • Η ανατροπή του νέου νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που προβλέπει την ένταξη αστυνομίας στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, καθώς και διαγραφές.
  • Η επαναλειτουργία των σχολών λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Πηγή: alfavita.gr 
Πανό των φοιτητικών συλλόγων: alfavita.gr 

Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει έναν ελιγμό, μεταθέτοντας χρονικά την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να εισβάλει ξανά στο χώρο του ΑΠΘ, κάνοντας μια μικρή επίδειξη δύναμης. Φοιτητές περιφρούρησαν τις σχολές τους και κράτησαν αποφασιστικά έξω τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής, οι οποίες ήταν στημένες στην Εγνατία, αλλά αναγκάστηκαν σε υποχώρηση.

Tην ίδια στιγμή που φοιτητές φώναζαν συνθήματα υπέρ του ασύλου η ΕΛ.ΑΣ. έκανε χρήση χημικών, πετώντας δακρυγόνα μέσα στο campus.

Στήριξη των φοιτητών του ΑΠΘ από συνδικάτα της πόλης

Να σημειωθεί ότι το ΑΠΘ βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε αναβρασμό με φοιτητές και φοιτήτριες να μπαίνουν ξανά στους χώρους τους, διεξάγοντας “αντι-μαθήματα” και δράσεις κατά του νομοσχεδίου. Σήμερα με αφορμή και το συλλαλητήριο, χαιρετισμό και δήλωση αλληλεγγύης στο συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Θεσσαλονίκης.

Περικύκλωση της ΑΣΟΕΕ από τα ΜΑΤ

Περικυκλωμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ είναι η ΑΣΟΕΕ, με τη Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών να κάνει λόγο για «ντροπιαστική εικόνα» μετά το νέο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. H ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου μια ομάδα που δεν έχει σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους κατευθύνθηκε στην Πατησίων προς το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια προς την ΑΣΟΕΕ.

Φωτογραφία από το 902.gr
+ posts