Το 1979, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μία μετακίνηση ποδοσφαιριστή από τη μία ομάδα στην άλλη για επταψήφιο αριθμό. Ήταν ο αείμνηστος Τρέβορ Φράνσις που με 1.000.000 δολάρια μετεγράφη από τη Μπέρμινχαμ στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο σπουδαίος επιθετικός, που έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου σε ηλικία 69 ετών, έπρεπε να δικαιολογήσει τα λεφτά του. Η πίεση ήταν τεράστια, ιδιαίτερα από τον κόσμο της ομάδας που έβλεπε τη διοίκηση να ξοδεύει τόσα χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή. Εν τέλει, τα λεφτά έπιασαν τόπο μιας και ο Φράνσις ήταν από τους πρωταγωνιστές της «χρυσής» διετίας της Φόρεστ. Δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League), το 1979 και το 1980 κι ένα Ευρωπαϊκό Super Cup κόντρα στη Μπαρτσελόνα το 1979 βάζοντας έτσι το δικό του όνομα στα βιβλία της ομάδας.
Το ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν ένα από τα «όπια» του λαού. Οι εμπλεκόμενοι το γνωρίζουν καλά αυτό. Ποδοσφαιριστές, μάνατζερς, πρόεδροι, επιχειρηματίες, πολιτικοί. Είναι μία κερδοφόρα μπίζνα κι αυτό οφείλεται από τον κόσμο που συνεχώς το παρακολουθεί. Ναι μεν θα δυσανασχετήσει για τα λεφτά που μπορεί να δώσει για ένα εισιτήριο αλλά εν τέλει θα βρεθεί στον «τόπο του εγκλήματος», στο γήπεδο. Οι φίλοι της Νότιγχαμ κριτίκαραν τα λεφτά που δαπανήθηκαν, αλλά συνέχισαν να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα γνωρίζοντας μάλιστα μεγάλες δόξες.
Αυτό ενδέχεται να συμβεί και το επόμενο διάστημα στη χώρα της μέσης Ανατολής. Το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στο επίκεντρο των ποδοσφαιρόφιλων αυτό το καλοκαίρι λόγω της έντονης δραστηριότητας των ομάδων. Αρκετές από τις ομάδες έχουν αποκτήσει ποδοσφαιριστές από το «πάνω ράφι» δίνοντας υπέρογκα ποσά συνολικά, δηλαδή στις ομάδες και στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Είχαν πάει ήδη κάποιοι ποδοσφαιριστές, αλλά η «σήμα κατατεθέν» μετακίνηση ήταν αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ. Τον Μάρτιο του 2023, ο 38χρονος πλέον Πορτογάλος υπέγραψε συμβόλαιο δυόμιση ετών εισπράττοντας 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Έτσι, οι επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές πρώτης κλάσης άρχισαν να γίνονται ολοένα και συχνότερες με τις ομάδες της Ευρώπης να χάνουν τον έναν παίκτη μετά τον άλλον.
Αναλυτικά οι πιο σημαντικές μεταγραφές από τις ομάδες της Σαουδικής Αραβίας που έγινε από την 1/6 μέχρι και τις 31/7:
Αλ Αχλί
Ριάντ Μαχρέζ – Μάντσεστερ Σίτι (35 + 5 εκατ. Ευρώ)
Άλαν Σαιντ Μαξιμίν – Νιούκαστλ (27,2 εκατ. Ευρώ)
Έντουαρντ Μεντί – Τσέλσι (18,5 εκατ. Ευρώ)
Ρομπέρτο Φιρμίνο – Λίβερπουλ (ελεύθερος)
Ιτιχάντ
Ντίογκο Ζότα – Σέλτικ (29,1 εκατ. Ευρώ)
Καρίμ Μπενζεμά – Ρεάλ Μαδρίτης (ελεύθερος)
Ενγκόλο Καντέ – Τσέλσι (ελεύθερος)
Αλ Νασρ
Σεκό Φοφανά – Λανς (25 εκατ. Ευρώ)
Μαρσέλο Μπρόζοβιτς – Ίντερ (18 εκατ. Ευρώ)
Άλεξ Τέλες – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (7 εκατ. Ευρώ)
Αλ Χιλάλ
Μαλκόμ – Ζενίτ (60 εκατ. Ευρώ)
Ρούμπεν Νέβες – Γούλβς (55 εκατ. Ευρώ)
Σεργκέι Μιλίκοβιτς Σάβιτς – Λάτσιο (40 εκατ. Ευρώ)
Καλιντού Κουλιμπαλί – Τσέλσι (23 εκατ. Ευρώ)
Αλ Ετιφάκ
Τζόρνταν Χέντερσον – Λίβερπουλ (14 εκατ. Ευρώ)
Μούσα Ντεμπελέ – Λυών (ελεύθερος)
ΣΥΝΟΛΟ: 356,8 εκατ. ευρώ.
Μισθοί που θα παίρνουν οι παίκτες (το χρόνο):
Αλ Αχλί
Ριάντ Μαχρέζ – Μάντσεστερ Σίτι (29.910.016 εκατ. Ευρώ)
Άλαν Σαιντ Μαξιμίν – Νιούκαστλ (δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα)
Έντουαρντ Μεντί – Τσέλσι (10.982.584 εκατ. Ευρώ)
Ρομπέρτο Φιρμίνο – Λίβερπουλ (19.862.120 ευρώ)
Ιτιχάντ
Ντίογκο Ζότα – Σέλτικ (11.683.600 εκατ. Ευρώ)
Καρίμ Μπενζεμά – Ρεάλ Μαδρίτης (200.957.920 εκατ. ευρώ)
Ενγκολό Καντέ – Τσέλσι (100.712.632 εκατ. ευρώ)
Αλ Νασρ
Σεκό Φοφανά – Λανς (15.071.844 εκατ. Ευρώ)
Μαρσέλο Μπρόζοβιτς – Ίντερ (40.892.600 εκατ. Ευρώ)
Άλεξ Τέλες – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (8.178.520 εκατ. Ευρώ)
Αλ Χιλάλ
Μαλκόμ – Ζενίτ (21.264.152 εκατ. Ευρώ)
Ρούμπεν Νέβες – Γούλβς (18.226.416 εκατ. Ευρώ)
Σεργκέι Μιλίκοβιτς Σάβιτς – Λάτσιο (19.862.120 εκατ. Ευρώ)
Καλιντού Κουλιμπαλί – Τσέλσι (35.050.800 εκατ. Ευρώ)
Αλ Ετιφάκ
Τζόρνταν Χέντερσον – Λίβερπουλ (21.264.152 εκατ. Ευρώ)
Μούσα Ντεμπελέ – Λυών (δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα)
ΣΥΝΟΛΟ: 553.919.476 εκατ. Ευρώ
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το ποδόσφαιρο γι’ ακόμη μία φορά εκχρηματίζεται με ποσά που ζαλίζουν. Χώρες που παραδοσιακά δεν είχαν ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο προσπαθούν να βγουν στο προσκήνιο μέσα από τους παχυλούς μισθούς που προσφέρουν απλόχερα οι επενδυτές σε «Τρέβορ Φράνσις» της εποχής μας. Και ο κόσμος; Το κατακρίνει, αλλά συνεχίζει να περιμένει το Σαββατοκύριακο για να τους παρακολουθήσει. Γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Το πιο όμορφο και παράλληλα βρώμικο άθλημα.
Ονομάζομαι Βασίλης Βουτσινάς και είμαι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού με ειδικότητα στη δημοσιογραφία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σε αντίθεση με τα πολλά βήματα που προσπαθούσα να κάνω για να μάθω να περπατάω, δεν έβγαζα πολλές λέξεις από το στόμα μου με αποτέλεσμα να μη μιλάω πολύ. Άσχημο αυτό για κάποιον που θεωρητικά θα ήθελε να γίνει δημοσιογράφος.
Ξαφνικά όμως μεγαλώνοντας η λογοδιάρροιά μου δεν είχε σταματημό, καταλαβαίνοντας ότι μου αρέσει να μιλάω με τον κόσμο ακατάπαυστα και να συναναστρέφομαι με αυτόν. Κάπου εκεί ήρθε και η τεράστια αγάπη που έχω για το ποδόσφαιρο. Αφού πρωτίστως προσπάθησα να κλοτσάω σωστά το τόπι με όχι τόσο καλά αποτελέσματα, αποφάσισα να συνδυάσω το μπλα-μπλα μου με το ποδόσφαιρο.
Έτσι λοιπόν, στα 14 μου μάλιστα, αποφάσισα να ασχοληθώ με την αθλητική δημοσιογραφία και να κάνω οτιδήποτε περνάει από το χέρι μου, για να γίνω ένας από τους κυρίους που βλέπουμε στις τηλεοράσεις και ακούμε στα ραδιόφωνά μας. Από σελίδες στο Facebook και διάφορα sites, στα Podcast στο Spotify -Τι είπες τώρα!- και στο ραδιόφωνο του Παντείου, μία προσπάθεια η οποία νιώθω ότι αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα μου εν μέρει. Την ανυπομονησία και τη λαχτάρα του να κάνεις κάτι και να σε γεμίζει στο έπακρον. Λατρεύω, επίσης, τη μπύρα, το φαΐ, τον ύπνο, το ωραίο φύλο, τη μουσική, τα ντιριντάχτα, τα ταξίδια. Γενικά οτιδήποτε μας κάνει να περνάμε καλά. Γιατί μια ζωή την έχουμε βρε αδερφέ!