Πουκάμισα, καθωσπρεπισμός και σεξιστικά σχόλια

Πουκάμισα, καθωσπρεπισμός και σεξιστικά σχόλια

Να που ένα πουκάμισο με παπαγαλάκια και ένα ντεκολτέ μπορεί να φέρουν την επανάσταση στα κατεστημένα

Πρωινές εκπομπές, δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, τυχαίοι άνθρωποι στον δρόμο αναπαράγουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις του κ. Θάνου Τζήμερου για την «ευπρεπή» εμφάνιση ενός πολιτικού προσώπου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με την πρόσφατη σύσταση της Βουλής, οι νεοεισαχθέντες πολιτικοί εισήλθαν στο σημαντικό αυτό κτήριο της ελληνικής Ιστορίας, για την διαδικασία της ορκωμοσίας τους. Ωστόσο σε κάθε μεγάλο γεγονός, γίνεται κριτική από κάθε μέσο ενημέρωσης για τα ντυσίματα των συμμετεχόντων και τον ενδυματολογικό κώδικα της εκάστοτε περίστασης. Στην δεδομένη περίπτωση σάλο δημιούργησε η εμφάνιση του γνωστού ηθοποιού και Προέδρου του Σ.Ε.Η., κ. Σπύρου Μπιμπίλα (δείτε εδώ την ΦΚ Συνέντευξή του), φορώντας ένα άσπρο πουκάμισο με κόκκινα παπαγαλάκια, και της Τζώρτζιας Κεφαλά, που προτίμησε την επιλογή ενός ρούχο με συγκεκριμένο ντεκολτέ. Αυτό το συμβάν φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Τζήμερο, με τα Tweets του οποίου να αναφέρονται στα στήθη της νυν πολιτικού Τ. Κεφαλά, θίγοντας την προσωπικότητά της, θέτοντας το ερώτημα αν μία άξια πολιτικός χρειάζεται να αναδεικνύει τα «κάλλη» της στην πολιτική σκηνή. Επίσης αναφέρθηκε στο πολύχρωμο πουκάμισο του κυρίου Μπιμπίλα ως στολή για την παράσταση στο Δελφινάριο.

Το τρίτο όμως του Tweet είναι και το πιο σοβαρό.

Ιδρυτής πολιτικού κόμματος, σε κόμμα το οποίο διεκδίκησε την 10η θέση εκτός Βουλής, είναι ο κ. Τζήμερος. Ιδρυτής κόμματος λοιπόν και προτιμάει να μιλάει για προκλητικότητα χρησιμοποιώντας στα ίδια του τα Tweets την λέξη «ηλίθιος».

Τις απόψεις του κυρίου Τζήμερου ενστερνίστηκαν και αρκετές πρωινές εκπομπές με πρώτη και καλύτερη την εκπομπή του κ. Γιώργου Λιάγκα. Μίλησαν για προκλητικότητα και ασέβεια στον χώρο της πολιτικής σκηνής επειδή ο κ. Μπιμπίλας προτίμησε να φορέσει ένα πουκάμισο με παπαγαλάκια αντί ενός απλού λευκού πουκαμίσου.

«Η καραμέλα της προκλητικότητας έχει αρχίσει να πουλιέται και στα περίπτερα.

Είναι περιττό να αναφερθούμε για μυριοστή φορά στον δυναμικό αγώνα των γυναικών για διεκδίκηση των αυτονόητων ελεύθερων επιλογών ενός ατόμου για το τι θα φορέσει. Είναι επίσης περιττό να διευκρινίσουμε πως μια γυναίκα δεν έχει ανάγκη να δειχθεί σωματικά για να αναδείξει την ανθρώπινη αξία της».

Τέλος ο κύριος Τζήμερος δεν φαίνεται να κάνει τόσο εκτενή ανάλυση για το γεγονός επιστροφής των ακροδεξιών ιδεολογιών και πεποιθήσεων στα έδρανα της Βουλής, ως ένδειξη προκλητικότητας των φασιστικών κινημάτων που αναδύονται σε όλη την Ευρώπη.

Σε γενικότερα πλαίσια, η ελληνική κοινωνία βαδίζει αργά και βασανιστικά προς της ηθική της εξαθλίωση. Προτιμάει την ιστορική δόμησή της με θεμέλια τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Θα συνεχίσει έτσι μέχρι να δει την ριζική αλλαγή. Και θεωρώ πως ένα πουκάμισο με παπαγαλάκια είναι ένα καλό βήμα για την επανάσταση των αξιών.
*Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο άρθρο φτάσει στα χέρια του κ. Τζήμερου, στα χέρια με τα οποία ο ίδιος έγραψε τα Tweets που σας παρέθεσα, θα ήθελα να σας απευθυνθώ προσωπικά:

Είμαι ένας από αυτούς τους ηλίθιους, όπως θέλετε να τους ονοματίζετε, που απάντησαν «έτσι αισθάνεται και το εκφράζει», και το δηλώνω περήφανα. Την επόμενη φορά όμως που θα προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιους χαρακτηρισμούς, σκεφτείτε για ένα λεπτό πως ένας νέος 18 χρόνων κατάφερε μέσω ενός άρθρου να θίξει την άποψή του περί του ζητήματος χωρίς να στοχοποιήσει ουδένα με κοσμητικά επίθετα.

+ posts

Ονομάζομαι Φάνης Ευσταθίου και είμαι πρωτοετής στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν μπορούσα να περιγράψω με μια λέξη τον εαυτό μου, θα έλεγα σίγουρα "εθελοντής". Άλλωστε δεν υπάρχει οργανισμός και φεστιβάλ που να μην έχει περάσει από τα χέρια μου! Θα έχω πάντα ένα καλεντάρι γεμάτο αλλά σίγουρα θα βρίσκω χρόνο για να προσθέτω επισκέψεις σε μουσεία και νέες εκθέσεις ζωγραφικής. Ας κλείσω λοιπόν με έναν στίχο που νομίζω με αντιπροσωπεύει αρκετά... "Είμαι παιδί που γλίτωσε από το παιδομάζωμα".