Τι έγινε στις εκλογές της 21 Μαΐου/Μια πλήρης ανάλυση για όλους και το μέλλον μας

Τι έγινε στις εκλογές της 21 Μαΐου/Μια πλήρης ανάλυση για όλους και το μέλλον μας

Οι διπλές εκλογές του 2023 αποτελούν αδύνατες να σταθούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. 26 μέρες μετά, μπορούμε λίγο να πάρουμε μια απόσταση από τα αποτελέσματα και να προβούμε σε μια ευρεία ανάλυση των όσων ζήσαμε και έβγαλε η κάλπη της 21ης Μαΐου. Ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά και αγωνία μας προκαλεί αυτή της 25ης του Ιούνη. Αργήσαμε λίγο (υποχρεώσεις κι εξεταστική βλέπετε), αλλά είμαστε εδώ για να δούμε αναλυτικά όλα όσα μας αφορούν για τις εκλογές και το μέλλον της χώρας μας.

Ακόμα περισσότερο και από το 2012, όταν ήρθε η ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό και το τέλος του παραδοσιακού δικομματισμού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), με τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει για τα καλά σε τροχιά εξουσίας, το 2023 αποτελεί ίσως το πιο απροσδόκητο έτος στην εκλογική ιστορία της Μεταπολίτευσης. Οι φοιτητές και πτυχιούχοι Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, το βράδυ των εκλογών θα μπορούσαμε να σκίσουμε τα πτυχία μας δίχως ενδοιασμό, γιατί κάθε μας πρόβλεψη έπεσε τραγικά έξω.

Και στα 2 ΜΜΕ που συμμετέχω, τον «Φοιτητικό Κόσμο» και το «Ράδιο Πάντειον», το σοκ από το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν έντονο και ουδείς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα σε κάποια ανάλυση, όταν το 20% του εκλογικού σώματος αποφάσισε πάνω στην κάλπη την τελευταία στιγμή και μετά την τραγωδία των Τεμπών, όταν κι επικράτησε μια «βουβαμάρα» στην κοινωνία γύρω μας, με το τέλος των κινητοποιήσεων που ζητούσαν τη Δικαίωση για τα 57+ θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (διαβάστε εδώ την αποκλειστική ΦΚ Μαρτυρία φοιτήτριας που επέβαινε στην αμαξοστοιχία). Δειλά-δειλά και σε συνεργασία με έναν από τους πιο αξιόλογους καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, τον κ. Χάρη Αθανασιάδη, προχωρήσαμε σε μια πρώτη ανάλυση του μηνύματος που έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της απλής αναλογικής και κυρίως στην επόμενη μέρα από αυτές.

Οι διπλές εκλογές του 2023 ξεπέρασαν σε αγωνία (και σίγουρα και αυτές της 25ης του Ιούνη θα μας κρατήσουν μέχρι τελικής ψήφου στις οθόνες μας) ακόμα και τις εκλογές του 2000, όταν «κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση ΝΔ και ξυπνήσαμε με ΠΑΣΟΚ» με τη διαφορά μεταξύ του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή να κυμαίνεται στο 1,1%. Δεδομένης της σαρωτικής τετραετίας Μητσοτάκη που ζήσαμε και τις κρίσιμες συγκυρίες των εκλογών, οι εκλογές του 2023 δεν θα ήταν παράλογο να πούμε πως είναι -ίσως- οι ιστορικότερες του 21ου αιώνα για την Ελλάδα και το μέλλον της. Για αυτό και η ιστορική εκπομπή «Τα Σημάδια του Χρόνου» ανέλαβε την πρώτη δύσκολη ανάλυσή τους.

Μια υπερπλήρης ανάλυση για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής απόψεως και χρώματος, που φωτίζει κάθε πτυχή του σαρωτικού εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου. 10 θεματικές με βαθιά, ψύχραιμη και αντικειμενική ανάλυση που ξεκινάει από το τι ζήσαμε πριν τις εκλογές μέχρι και τα κρίσιμα ερωτήματα και όλα όσα μας αφορούν.

H ιστορική νίκη της ΝΔ, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, τα κέρδη για ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ και μια ακροδεξιά που καιροφυλακτεί με συνολικό ποσοστό 8%. Η σοκαριστική πρωτιά Καραμανλή στις Σέρρες, το 47% της ΝΔ στην μισοκαμένη Εύβοια και τα ενδεχόμενα σχέδια για το άρθρο 16 από τον Κ. Μητσοτάκη. Τα μεγάλα διακυβεύματα για τις ζωές μας και τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία… αυτά και άλλα πολλά συζητήσαμε αναλυτικά με τον κ. Χάρη Αθανασιάδη, επιστημονικό συνεργάτη της εκπομπής.

  1. Τα αποτελέσματα των εκλογών και η εξατομίκευση της κοινωνίας: από 10:37-18:35
  2. Τα Μ.Μ.Ε., η καθημερινότητα και οι πολίτες: από 8:35-33:50
  3. Υποκλοπές (1989+2021), Κράτος Δικαίου και το τέλος της Μεταπολίτευσης: από 40:05-58:08
  4. Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και τα στοιχήματα για την Αριστερά: από 1:02:40 έως 1:26:19
  5. Περί ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής: από 1:26:20 έως 1:27:33
  6. Οι κερδισμένοι ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ: από 1:28:46 έως 1:35:42
  7. Βελόπουλος, Νίκη και η ακροδεξιά: από 1:39:40 έως 1:55:34
  8. ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας/Είσοδος στη Βουλή: από 2:01:45 έως 2:10:00
  9. Πώς ξεχάσαμε τα Τέμπη και την Εύβοια: από 2:10:00 έως 2:13:21
  10. Τα σενάρια, ο κίνδυνος για το άρθρο 16 και η επόμενη Βουλή: από 2:17:15 έως 2:26:48

Μια ανάλυση που αξίζει να ακούσει ο κάθε πολίτης και ειδικά κάθε νέα/νέος συνομήλικός μας που είναι αναποφάσιστης/-στος, μη ενημερωμένη/-νος ή αδιαφορεί για τις εκλογές. Γιατί σε αυτές δεν κρίνεται ένα μπάνιο ή ένας καφές. Αλλά οι ίδιες οι ζωές μας.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.