Uniclasses: Κάτι νέο που περιμένει να βάλει τους φοιτητές σε τάξη

Uniclasses: Κάτι νέο που περιμένει να βάλει τους φοιτητές σε τάξη

Ένα από τα προβλήματα που έχουμε εμείς οι φοιτητές είναι η διαχείριση του χρόνου μας και του προγράμματός μας. Με τον δικό τους τρόπο, τρεις φοιτητές από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Πειραιά θα επιλύσουν το 50% των προβλημάτων μας και θα μας διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Έχουν δημιουργήσει μια εφαρμογή για Android που σου επιτρέπει να έχεις το πρόγραμμά σου σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό σου, το οποίο θα σου θυμίζει τι έχεις να κάνεις για να μην χάνεις κανένα μάθημα. Ένας εκ των δημιουργών συγκεκριμένα μας ανέφερε τι ακριβώς τους ενέπνευσε και πώς σκοπεύουν να συνεχίσουν με αυτή τους την ιδέα.

«Έχοντας ήδη την όρεξη σαν παρέα φοιτητών στα Ψηφιακά Συστήματα να δημιουργήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ήδη και που θα βοηθήσει κόσμο ο Κωσταντίνος Τσούτσης -ένα από τα άτομα που αποτελούμε τους δημιουργούς του UniClasses- είχε την ιδέα για μια εφαρμογή που θα διευκόλυνε εμάς τους φοιτητές στην εύρεση και διαχείριση των προγραμμάτων των σχολών μας. Με μια βατή ιδέα να ξεκινήσουμε, αφοσιωθήκαμε σε αυτό στις αρχές του 2021. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε 2 μήνες είχαμε το πρώτο demo, την πρώτη ολοκληρωμένη αλλά και δοκιμαστική έκδοση, η οποία ήταν διαθέσιμη μόνο για το τμήμα μας.

Με testing και βοήθεια φίλων μας, λύσαμε και όποια προβλήματα προέκυψαν, όπου και ήταν φυσιολογικό να υπάρξουν. Αφού η εφαρμογή είχε και μια συμβολική απήχηση από το Τμήμα μας και μας απέδειξε ότι έχει λόγο ύπαρξης κι είναι όντως χρήσιμη στον πραγματικό κόσμο, προχωρήσαμε με την ένταξη των υπόλοιπων τμημάτων του ΠΑ.ΠΕΙ. Ευτυχώς για εμάς, το Πανεπιστήμιό μας ακολουθεί κοινή γραμμή στον τρόπο σύνταξης και στοίχισης των προγραμμάτων διδασκαλίας και εξεταστικής σε όλα τα τμήματα. Έτσι, ήταν εφικτό να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνική αυτόματης εύρεσης μαθημάτων για όλα τα τμήματα, που δημιουργήσαμε για τα Ψηφιακά Συστήματα και κυκλοφορήσαμε στις 17 Απριλίου 2021.

Η εφαρμογή ενημερώθηκε για όλο το ΠΑ.ΠΕΙ. για πρώτη φορά στις 9 Σεπτεμβρίου του 2021 και μετά από μισό χρόνο η απήχηση δεν έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Παρ ’όλα αυτά, ο αριθμός των ατόμων που ήδη βρίσκει χρήσιμη την εφαρμογή είναι αρκετός για να θεωρήσουμε τον χρόνο που αφιερώσαμε χρήσιμο και τον σκοπό μας εκπληρωμένο. Όπως θα περίμενε κανείς, η επόμενή μας σκέψη ήταν και είναι να κινηθούμε προς άλλα πανεπιστήμια ξεκινώντας μια διαδικασία που δύσκολα της βάζεις τελεία. Ως επόμενο Πανεπιστήμιο, επιλέξαμε και αναλύσαμε το Πάντειον όπου έχουμε κοντινά άτομα. Ανακαλύψαμε πως το Πάντειον δεν υιοθετεί την στάση του ΠΑ.ΠΕΙ. με την κοινή γραμμή στην διάταξη των προγραμμάτων. Έτσι, αναγκαστήκαμε να “ακρωτηριάσουμε” ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εφαρμογής μας για το Πάντειον, την αυτόματη εύρεση μαθημάτων. Όμως, συμβουλευτήκαμε και συζητήσαμε πως το κακό είναι μικρό και έτσι συνεχίσαμε με την επέκταση, την οποία έχουμε ήδη σκεφτεί και αναλύουμε τρόπους εξομάλυνσης της απουσίας της αυτόματης εύρεσης.

Η εφαρμογή ακόμα και έτσι παραμένει αρκετά χρήσιμη και βολική για την διαχείριση και την αναδρομή στα προγράμματα διδασκαλίας και εξεταστικών και είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από την πορεία της».

Με την εφαρμογή να είναι πλέον διαθέσιμη και για το Πάντειον, το μέλλον επιφυλάσσει αρκετές επεκτάσεις σε άλλα Πανεπιστήμια και κυρίως αναβάθμιση της ίδιας της εφαρμογής με βελτίωση και ένταξη νέων features και δυνατοτήτων για ακόμα καλύτερη εμπειρία και χρησιμότητα.

Οι δημιουργοί και συμφοιτητές μας είναι οι Χουλιαρός Τιμόθεος, Τουλιόπουλος Θωμάς, Τσούτσης Κωνσταντίνος.

Ονομάζομαι Γιώτης Πέτρος και είμαι μεγαλωμένος στην όμορφη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Σήμερα, φοιτώ στο τμήμα της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, παρόλα αυτά οι ασχολίες μου δεν μένουν στα πλαίσια αυτής της σχολής.
Η συγγραφή για εμένα είναι ο τρόπος να εκφράσω την ελευθερία που δεν μπορώ να βρω στον κόσμο μου. Η ενασχόλησή μου με την Τέχνη, την Μουσική και το Θέατρο με ώθησε στο να αποτυπώνω αυτόν τον κόσμο πάνω στο χαρτί.
Η αρθρογραφία που χρειάζεται η εποχή μας είναι στην σωστή ενημέρωση και στις πολύπλευρες απόψεις. Για αυτόν τον λόγο, ο Φοιτητικός Κόσμος αποτελεί για εμένα ένα εργαστήρι τέχνης που δημιουργεί ιδέες και τις μεταδίδει στους αναγνώστες του. Η φράση η οποία θεωρώ πως με χαρακτηρίζει και θα ήθελα καθένας να σκέφτεται στα καλά και στα δύσκολα είναι «χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»