Χριστούγεννα, η εποχή της αγάπης. Οι γιορτές που περικλείουν την περίοδο των Χριστουγέννων, δηλαδή η ημέρα της γέννησης του Χριστού, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, συνοδεύονται από πλουσιοπάροχα γεύματα, επανενώσεις οικογενειών και χαρούμενες στιγμές. Όχι για όλους όμως. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο που θα περάσουν τις γιορτές αυτές κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Τους αφιερώνω αυτό το κείμενο, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν και θα ζήσουν ευτυχέστερα στο άμεσο μέλλον.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι τοξικοεξαρτημένοι. Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για το πόσοι βρίσκονται στην Ελλάδα, σίγουρα όμως από την άμεση παρατήρησή μου και εμπειρία στους δρόμους της Αττικής είναι πολλοί. Συνδυάζουμε συχνά την κατάστασή τους με εθελούσια εισαγωγή σε αυτήν, αλλά πάντα ο προσανατολισμός ενός ορθολογικού και δίκαιου πολιτισμού θα πρέπει να προσανατολίζεται προς την συμπόνια και την φροντίδα για αυτούς. Άμεση επέκταση των δομών, αύξηση των δράσεων όσον αφορά την πρόληψη κατά των ναρκωτικών και μείωση της βλάβης που επέρχεται από την χρήση τους, είναι μέτρα που χρήζουν άμεσης εφαρμογής από την Πολιτεία.
Άστεγοι. Επίσης, δυστυχώς, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τους άστεγους στην Ελλάδα. Οι έρευνες στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής είναι ανύπαρκτες, κι αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος. Πώς γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, όταν δεν ξέρεις το μέγεθός του; Στην Αττική θα βρεις πολλούς στην πλατεία Μοναστηρακίου, μπροστά από το κατάστημα «Μασούτης». Ζουν σε συνθήκες πλήρους έλλειψης στοιχειώδους υγιεινής και δυσκολίας εύρεσης τροφής. Αξίζει για αυτήν την κατηγορία να αναφερθεί το περιοδικό «Σχεδία», το οποίο βοηθάει πρώην άστεγους να βρουν εργασία, τροφή και στέγη κάνοντας παράλληλα κάτι δημιουργικό.
Ορφανά παιδιά που ζουν σε δομές στην Ελλάδα. Η προστασία των ανηλίκων και της παιδικής ηλικίας είναι από τις κύριες υποχρεώσεις μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Όλοι είδαμε με το σκάνδαλο που ξέσπασε για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο (να σημειωθεί ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και επιφυλάσσομαι για το πλήρες πόρισμα, όταν επέλθει τελικώς νομικό δεδικασμένο και σεβόμενος το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου, όπως επιτάσσει ο νομικός μας πολιτισμός και το Σύνταγμα της Ελλάδος). Οι δομές στην χώρα μας για τα παιδιά χωρίς οικογένεια χρήζουν άμεσης αναδιάρθρωσης και στενής επόπτευσης από την Πολιτεία, ειδάλλως τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν σε μια δευτέρου βαθμού θυματοποίηση. Τα ορφανά παιδιά είναι παιδιά όλων μας και έχουμε χρέος να τα προστατέψουμε καθώς και να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Πάμε τώρα σε κατηγορίες που ναι μεν βρίσκονται με τις οικογένειές τους (έστω κι αν είναι μικρής εκτάσεως), αλλά ζουν κάτω από το φάσμα του αποκλεισμού και πολλαπλών δυσχερειών.
Άρρωστοι άνθρωποι που βρίσκονται σε νοσοκομεία. Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και μόνο αν την χάσεις, καταλαβαίνεις την αξία της. Παρά την πρόοδο της επιστήμης, παρά την ομορφιά της φύσης και της ζωής, οι αρρώστιες είναι μια ορατή πραγματικότητα για πολλούς συνανθρώπους μας, που δίνουν την μάχη τους καθημερινά στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Ας ελπίσουμε να βγουν νικητές και το παράδειγμά τους να φωτίσει κάθε σκοτεινή πτυχή της δικής μας ζωής. Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την αύξηση των υγειονομικών δαπανών, την ορθολογική διαχείριση αυτών (εξασφαλίζοντας δηλαδή ότι τα λεφτά πάνε εκεί που πρέπει κι όχι σε μίζες) καθώς και την γενικότερη οργάνωση των υγειονομικών δομών, ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ευπροσηγορία.
Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς. Θα ήταν άδικο να τους εξαιρέσουμε από την λίστα. Το να ζεις κάτω από μια σκηνή χωρίς ρεύμα και νερό είναι από μόνο του στοιχείο που συμπληρώνει μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για τους ανθρώπους αυτούς. Η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά με εξωφρενικά αργό ρυθμό. Η εγκληματικότητα από τις ομάδες αυτές αυξάνεται και γίνεται ορατό ότι η καταστολή δεν είναι πανάκεια. Θα πρέπει να σχηματιστούν στρατηγικές, ώστε οι Ρομά να ενταχθούν με πολύπλευρες δράσεις στον κοινωνικό ιστό προκειμένου να ζήσουν ομαλά, να εξασφαλίσουν στέγη, εργασία και ιατρική περίθαλψη. Έτσι θα διασφαλιστεί και η κοινωνική ειρήνη. Όχι στέλνοντας Ρομά στο χώμα και ούτε αστυνομικούς στα δικαστήρια υπό την απειλή της φυλάκισης. Επείγει άμεση πολιτική πρωτοβουλία, ειδάλλως ο άτυπος κοινωνικός πόλεμος θα συνεχιστεί.
Μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργοι. Χωρισμένες μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά, πατεράδες που έχασαν την σύζυγό τους και μεγαλώνουν τα παιδιά μόνοι. Από την άλλην, άνθρωποι που εδώ και χρόνια χάσανε την δουλειά τους. Όλοι αυτοί είναι βιοπαλαιστές που αξίζουν τον σεβασμό, το ενδιαφέρον μας αλλά και άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλιστεί η κοινωνική τους ευδαιμονία καθώς και η συμμετοχή τους σε όλα τα κοινωνικά αγαθά.
Ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας, αντανακλά την συμπεριφορά απέναντι στο πιο αδύναμο μέλος της. Μια πολιτεία που εξασφαλίζει δικαιοσύνη, ίση πρόσβαση σε αγαθά και ενσωμάτωση των αδυνάμων στον κοινωνικό ιστό, αντανακλά ευημερία, αυξημένους οικονομικούς δείκτες, μείωση της εγκληματικότητας και ανάπτυξη του πολιτισμού όπως και της συνεργασίας των πολιτών. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η κοινωνική αναρχία, η πόλωση, ο φανατισμός, οι αντιπαλότητες και η εχθροπάθεια. Η φτώχεια ακολουθεί και δυσχεραίνει την πραγματικότητα.
Ας ευχηθούμε τα επόμενα Χριστούγεννα κανένας να μην μείνει μόνος. Όλοι να βρουν ένα ζεστό τσάι, μια κουβέρτα να σκεπαστούν και λίγο φαΐ. Γιατί φέτος δεν τα καταφέραμε να το εξασφαλίσουμε. Και όσοι τα έχουμε αυτά να διεκδικούμε ακόμα πιο πολλά, αλλά να μην ξεχνάμε όσα έχουμε. Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους, ας διώξουμε την εγωπάθεια και την μιζέρια. Μην ξεχνάμε ότι η ζωή μας αντανακλά την ποιότητα των σκέψεων μας.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος και είμαι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στην προσπάθειά μου να γίνω καλύτερος ψάχνω συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική και συλλογική βελτίωση.
Μετά το Ράδιο Πάντειον ο επόμενος σταθμός γράφει Φοιτητικός Κόσμος και ως συντάκτης του πλέον θα γράφω κείμενα αυτοβελτίωσης και όχι μόνο.