Το τελευταίο προπύργιο

Το τελευταίο προπύργιο

Πάντα, η συστημική πραγματικότητα, σε συνεργασία με τους πιστούς της ακολούθους της, δεν παύει να μας προκαλεί ένα αίσθημα γέλωτα αλλά συνάμα και μια επιθυμία βίαιης αποβολής του περιεχομένου του στομάχου μας. Και δεν θα μπορούσε να μην είναι μια τέτοια το σκηνικό με την περίφημη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, που για κάποιο ανεξήγητο, αλλά ταυτοχρόνως και πασιφανές λόγο, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των συστημικών ΜΜΕ. Ενώ αναγκαστικά τα συγκεκριμένα μέσα, μετέδιδαν έστω και σε μικρό βαθμό την βάναυση καθημερινότητα που διέπεται από την ακρίβεια, από έναν θανατηφόρο ιό και την αβεβαιότητα που γεννάει ένας πόλεμος, εν μια νυκτί «άλλαξαν» τροπάριο και άρχισαν πάλι το παραμυθάκι περί ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και όλα αυτά, θεωρητικά πάντα, για μια βιβλιοθήκη που πρόκειται να χτιστεί σε χώρο που έδρευε επί 34 συναπτά έτη μια κατάληψη. Και αυτό συμβαίνει θεωρητικά, για 4 πολύ απλούς λόγους.

1ον) Προφανώς και σε περιόδους έντονων κρίσεων, η Δεξιά επενδύει στο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Τον Νοέμβρη του 2020 που κήρυξε την απαγόρευση της γιορτής του Πολυτεχνείου, φρόντισε να ξυλοκοπήσει όσους έσπασαν την απαγόρευση, ενώ παράλληλα είχε «κατεβάσει» στο κέντρο χιλιάδες αστυνομικούς, περισσότερους και από τους ίδιους τους διαδηλωτές. Ή μερικούς μήνες αργότερα, με τα ιστορικά πλέον προβοκατόρικα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, όπου συνελήφθη και κρατούνταν για 7 ολόκληρους μήνες ο «Ινδιάνος», με κανένα ουσιαστικό στοιχείο εναντίον του. Και συνελήφθη μόνο και μόνο ώστε το δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριο να δει μια θεωρητική απονομή της δικαιοσύνης.

Όπως αποδεικνύεται από το βίντεο οι άνδρες των ΜΑΤ, έδρασαν τόσο άγρια και ανεξέλεγκτα που ακόμη και ο επικεφαλής της συγκεκριμένης διμοιρίας τους βρίζει, φωνάζοντας να οπισθοχωρήσουν

2ον) Η στρέβλωση της πραγματικότητας. Τα συστημικά ΜΜΕ επιδιώκουν να αλλάξει η πολιτική ατζέντα της χώρας, προς όφελος των κυβερνητικών αρχών. Άλλωστε, είναι πολύ πιο προσοδοφόρο για την κυβέρνηση να διαχειριστεί την ανομία των “μπαχαλάκηδων”, όπως η ίδια λέει ως άλλο ακροδεξιό φάντασμα του παρελθόντος, από την εξαθλίωση που προκαλεί σε πολλά νοικοκυριά το τωρινό κύμα ακρίβειας. Φροντίζουν παράλληλα το τελευταίο διάστημα να ξεχαστεί και η παταγώδης αποτυχία στην διαχείριση του κορωνοϊού, όπου ο αριθμός των νεκρών προσεγγίζει του 30.000. Άλλωστε, τον κ. Μητσοτάκη τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία.

3ον) Ίσως και σημαντικότερο, είναι πως το άσυλο των πανεπιστημίων αποτελεί το τελευταίο προπύργιο άμυνας εναντίον της λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού. Και για αυτό ακριβώς οι αρχές, με πρόσχημα την ανομία και την παραβατικότητα που οι ίδιοι επικροτούν κρυφά, επιδιώκουν την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θέτουν τις βάσεις για έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια μέσω της τοποθέτησης Τουρνικέ. Την ίδια στιγμή, με την εκκένωση των καταλήψεων καθώς και με την επιστράτευση των γνωστών παρακρατικών σκουπιδιών δημιουργούν μια τεχνητή ένταση, την οποία και « ρίχνουν» στο φοιτητικό κίνημα. Διότι, ως γνωστόν, τα ζητήματα που υποδαυλίζουν την αποδοτική ακαδημαϊκή εκπαίδευση δεν είναι η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ ή οι τραγικές υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά είναι μια κατάληψη 20 νοματαίων. Αυτοί ευθύνονται που στο ΕΚΠΑ δεν είχαν θέρμανση τον φετινό σκληρό χειμώνα και φυσικά φέρουν μεγάλο μερίδιο για τα τραγικά προγράμματα σπουδών.

4ον)Τα ΑΕΙ είναι ένα σίγουρος και αποδοτικός τρόπος ανέλιξης μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων. Βλέπετε, το παιδί του ψυκτικού από το Περιστέρι, που ο ίδιος ο ΠΘ έχει τόσο πολύ υποτιμήσει, έχει την δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να γίνει επιστήμονας και να ακολουθήσει τον κλάδο που τον ελκύει δια μέσω της φοίτησης σε ένα ΑΕΙ. Προφανώς θα συναντήσει πολλά τροχοπέδια στο διάβα του. Για αυτό άλλωστε εγκαταστάθηκε στην καθημερινότητα των πανελληνίων η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Με πρόσχημα την αριστεία, οι αρχές επιδιώκουν πολύ απλά να βάλουν φρένο στα όνειρα των παιδιών, με απώτερο σκοπό την απομάκρυνσή τους από την γνώση και την πολιτικοποίηση που προσφέρει ένα ΑΕΙ ή επιδιώκουν να πείσουν την νεολαία πως η πραγματοποίηση των ονείρων τους απαιτεί μια γενναία οικονομική θυσία (εξίσωση ιδιωτικών σχολών με ΑΕΙ, ολοένα και μεγαλύτερη η ανάγκη του Μεταπτυχιακού τίτλου και ούτω καθεξής).

Συνοψίζοντας, είναι συνεπώς ευνόητο πως για όλους τους παραπάνω λόγους οι κυβερνητικές αρχές επιδιώκουν να ελέγξουν την σύσταση των ΑΕΙ όπως και την δράση των φοιτητών τους. Γνωρίζουν πολύ καλά, άλλωστε, πως σχεδόν κάθε κοινωνική αναταραχή που μπορεί να ξεσπάσει, θα φέρει την υπογραφή του φοιτητικού κινήματος. Και πλησιάζοντας σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο*, η καταστολή εντός και εκτός των πανεπιστημίων θα οξυνθεί, με πρόσχημα και πάλι την ανομία και τους «μπαχαλάκηδες» αριστερούς που δεν αφήνουν τους άριστους σπουδαστές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να διαπρέψουν.

*ΥΓ. Διάβαζα πριν κάνα 20ήμερο σε άρθρο στην “Καθημερινή” πως θα επιστρατευθεί ο στρατός για την φύλαξη των δασών το φετινό καλοκαίρι. Μεταφράζοντας αυτή την κίνηση, εικάζω πως ο κ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση που δεν ταλαιπωρηθεί η χώρα από έναν καταστροφικό πύρινο κλοιό και δεδομένης της τουριστικής άνθησης, τον Σεπτέμβριο θα προσφύγει σε εκλογές.

+ posts

Tο όνομά μου είναι Κωνσταντίνος-Διονύσιος Ρουκανάς, κάτι που δεν ήταν επιλογή μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί της Ζακύνθου, πάλι, χωρίς να το επιλέξω. Κατάφερα να γίνω
φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με σκοπό να πολεμήσω το οικονομικό σύστημα από μέσα. Βέβαια τώρα, σκέφτομαι ήδη τρόπους να το υπηρετήσω μελλοντικά. Αυτό ενδέχεται όμως να είναι μια επιλογή μου.
Επιλογή μου σίγουρα, πάντως, ήταν να μπω στην ομάδα του Φοιτητικού
Κόσμου, διότι από την μία η ενασχόληση με την δημοσιογραφία και την αθλητικογραφία αποτελεί μια ουτοπία που θα ήθελα να ζήσω, από την άλλη η γενικότερη δομή της ιστοσελίδας βασίζεται πάνω σε αρχές οι οποίες έχουν βασικό ρόλο στην δική μου ιδιαίτερη κοσμοθεωρία. Η απορία που έχω, ωστόσο, είναι για πόσο καιρό τα παιδιά της ομάδας θα αντέξουν ένα άτομο που δεν έχει υπάρξει σοβαρό ποτέ στην ζωή του για πάνω από 1 λεπτό.
Ίσως, όταν παίζει η ομάδα μου, η ΑΕΚ, κι είναι δύσκολα τα πράγματα γίνομαι υπερβολικά σοβαρός, σε βαθμό να ξεχνάω τις προτεραιότητες που υποτίθεται πως έχω θεσπίσει στην ζωή μου.