Φ.Κ. Αποκλειστικό: Απαράδεκτη σεξιστική συμπεριφορά καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Ηράκλειου Κρήτης

Φ.Κ. Αποκλειστικό: Απαράδεκτη σεξιστική συμπεριφορά καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Ηράκλειου Κρήτης

Ο σεξισμός αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που μαστίζει σύγχρονες κοινωνίες, συντηρητικές και μη. Το κοινωνικό φαινόμενο ορίζεται από τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις που βασίζονται στο φύλο και συνήθως κατευθύνονται κατά του γυναικείου. Και όσοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αυτό έχει εξαλειφθεί, το παρακάτω περιστατικό μόνο ντροπή και αηδία προκαλεί.

Αποκρουστική συμπεριφορά

Είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι τα παρακάτω έχουν ειπωθεί από καθηγητή σε αμφιθέατρο στην Ιατρική Σχολή του Ηράκλειου Κρήτης, ο οποίος διδάσκει Ανατομία Μυοσκελετικού. Στις 6 Νοεμβρίου με ανάρτησή του στο Facebook το ΚΑΡΦΙ (σχήμα που συμμετέχει στα ΕΕΑΚ)/ ΑΡΕΝ κατήγγειλε την αποκρουστική και χυδαία συμπεριφορά του καθηγητή:

«Συνεχίζοντας την παράδοσή του από τις ακατάλληλες φωτογραφίες στις διαφάνειες, που μετά από κινητοποιήσεις έβγαλε, τα σχόλια περί νοσηλευτριών (ότι οι άσχημες δουλεύουν ενώ οι όμορφες παντρεύονται γιατρούς και δεν δουλεύουν), όπως και το σχόλιο ότι πρέπει ο γιατρός να προσέχει όταν χειρουργεί γόνατα στις γυναίκες για να μπορούν να σκύβουν, σήμερα είπε πως «αν είσαι γυναίκα και θες να ασχοληθείς με την χειρουργική ατύχησες» και ότι δεν έχει δει ποτέ νευροχειρουργό γυναίκα ο ίδιος. Το αιτιολόγησε ως ότι είναι πολύ δύσκολες ειδικότητες και δεν κάνουν για γυναίκες γιατί δεν τις αντέχουν αλλά και γιατί δεν μπορούν να συνδυάσουν δουλειά και οικογένεια».

Περισσότερο λάδι στην φωτιά βάζουν οι ισχυρισμοί ότι: «Κάτι αντίστοιχο είχε ειπωθεί και πέρυσι, όταν είπε πως αν είσαι γυναίκα και δεν ξέρεις ανατομία το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ένας καλός γάμος ενώ αν είσαι άντρας χωρίς γνώσεις ανατομίας, ας πάρεις μία εύκολη ειδικότητα όπως η οφθαλμολογία!»

Αδιανόητη επίσης είναι η επιλογή των εικόνων της ηλεκτρονικής παρουσίασης του μαθήματος, οι οποίες μόνο χυδαίες και προσβλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι παρακάτω φωτογραφίες μόνο απογοήτευση και ντροπή μπορούν να προκαλέσουν:

Χυδαίες απεικονίσεις που δεν αρμόζουν σε ακαδημαϊκό επάγγελμα

Η αντίδραση

Ωστόσο η καταγγελία του ΚΑΡΦΙ δεν έγινε μόνο στο Διαδίκτυο. Φοιτήτριες και φοιτητές προσβεβλημένοι, προσέφυγαν σε καθηγητές με αποτέλεσμα το περιστατικό και η συμπεριφορά του καθηγητή να γίνει γνωστή και στον κοσμήτορα του Πανεπιστημίου. Μάλιστα στην ανάρτηση του ΚΑΡΦΙ στη σελίδα στο Facebook, καθηγητές της σχολής έχουν παραθέσει τα σχόλιά τους στα οποία εκφράζουν τις απόψεις τους περί του περιστατικού. Στις 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια έκτακτη συγκέντρωση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών (ΕΠΣ), στην οποία συμμετείχαν καθηγητές με σκοπό την διερεύνηση και την τοποθέτηση του Πανεπιστημίου απέναντι στην χυδαία συμπεριφορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημόσια αναγνώριση του περιστατικού με αποτέλεσμα ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής να εκφράσει τα παρακάτω:

Η ανακοίνωση του Κοσμήτορα (9/11/2020)

Το συμπέρασμα

Η συμπεριφορά του καθηγητή απέναντι στις φοιτήτριές του είναι άκρως προσβλητική και για αυτές αλλά και για κάθε γυναίκα και άντρα. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν μοναδικό χώρο ανταλλαγής απόψεων, και οι καθηγητές οφείλουν να καθοδηγούν με τον σωστό τρόπο την καριέρα των επίδοξων ιατρών έτσι ώστε να συμπεριφέρονται σωστά στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Όταν στο πλαίσιο των μαθημάτων αναπαράγονται τέτοιες τοξικές και συντηρητικές απόψεις από επαγγελματίες και καθηγητές, τότε τα στερεότυπα και οι σεξιστικές διακρίσεις θεμελιώνονται και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να εξαλειφθούν.

Παρόλο που προς το παρόν η απόφαση της ΕΠΣ παραμένει άγνωστη, υπάρχουν πληροφορίες για παραίτηση του καθηγητή. Η διάθεση και άμεση αντίδραση των φοιτητών και των καθηγητών έναντι στο θέμα ωστόσο, είναι ελπιδοφόρα. Με ελπίδες, γεμίζουν επίσης, όσοι και όσες δεν παρέμειναν αδρανείς και έκαναν την καταγγελία. Η απάθεια είναι ο μέγαλυτερος σύμμαχος τέτοιων φαινομένων όπως ο σεξισμός.

Ο Φ.Κ. κάθετος σε οποιαδήποτε σεξιστική νοοτροπία καταδικάζει την συμπεριφορά του καθηγητή και θα σας κρατήσει ενήμερους σε οποιαδήποτε εξέλιξη πάνω στο θέμα, όπως και στην υπόλοιπη Επικαιρότητα.

+ posts

Ένας φοιτητής μακριά από την πατρίδα. Σπουδάζει αρχιτεκτονική στο παραθαλάσσιο Κάρντιφ της Ουαλίας και ο ρόλος του στον «Φ.Κ.» είναι να ενημερώνει για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Αγγλίας και της Ελλάδας. Έχοντας συμμετέχει σε πολλά MUN conferences και debate clubs (θέλει) να πιστεύει ότι το με την κατάρτισή του και τις προσωπικές εμπειρίες θα καταφέρει να σας κερδίσει το ενδιαφέρον με τα άρθρα του. Στην εφημερίδα θα τον δείτε να μιλάει για διαφορετικά θέματα από το Brexit μέχρι το πάθος του για την τέχνη, τα κτήρια και την ποίηση κ.α. Ο σκοπός του είναι μέσα από τα άρθρα του να δείτε μια διαφορετική φοιτητική ζωή. Mια ζωή γεμάτη συναρπαστικές πληροφορίες, ενδιαφέρουσες ιστορίες και γεγονότα. Και γιατί όχι, μια μέρα, ο «Φ.Κ.» να διαβάζεται σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.