ΦΚ Ρεπορτάζ: «Νικήτρια» από τις 00:15; Τι γίνεται με τη ΔΑΠ και γιατί έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα;

ΦΚ Ρεπορτάζ: «Νικήτρια» από τις 00:15; Τι γίνεται με τη ΔΑΠ και γιατί έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε πρωτοετή φοιτήτρια/-τή, αλλά και κάθε θεατή των Φοιτητικών Εκλογών. Πράγματι ο καθείς βγάζει τα δικά του, όμως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει μια παράδοση στην παραποίηση των αποτελεσμάτων, ειδικά φέτος που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχασε την πανελλαδική πρωτιά. Θα περίμενε κανείς πως οι φοιτητές και δη οι οργανωμένοι στις πολιτικές δυνάμεις θα είχαν τη στοιχειώδη οργάνωση και ωριμότητα για μια κοινή καταμέτρηση αποτελεσμάτων. Δυστυχώς αυτό δεν υφίσταται.

Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν υφίσταται με ευθύνη κυρίως των δυνάμεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εδώ και χρόνια. Μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι λοιπές δυνάμεις της Αριστεράς (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, ΑΡ.ΕΝ., Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Φοιτητική Πορεία, Αγωνιστικές Κινήσεις), οι οποίες, αν και κάποιες εξ αυτών το προτείνουν, ουδείς δεν μπαίνει στη διαδικασία συναίνεσης και υλοποίησης. Συνεπώς ο καθείς βγάζει τα δικά του (με μικρές διαφορές που στην τελική καταμέτρηση βγαίνουν τα πραγματικά νούμερα).

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της χώρας μας (ή και εκλογικά κέντρα, αν ήταν εθνικές εκλογές) είναι συνολικά 272 σε 24 πανεπιστήμια. Η ΔΑΠ με την ΠΑΣΠ για χρόνια κονταροχτυπιόντουσαν ως δυνάμεις με την Αριστερά να έχει τον κινηματικό λόγο, αλλά όχι την πρωτιά στα Πανεπιστήμια. Για προφανείς λόγους ουδέποτε οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ήθελαν μια Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και προφανώς η Πολιτεία (το Υπουργείο Εσωτερικών σε ένα ενδεχόμενο σενάριο) θα έπρεπε να κάτσει να οργανώσει τις φοιτητικές εκλογές. Συνεπώς μένει ένα μεγάλο κενό για μια δύναμη που επιθυμεί να είναι πρώτη, να μαγειρεύει τα νούμερα κατά το δοκούν. Και αυτό ακριβώς κάνει και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Σε αυτό το ΦΚ Ρεπορτάζ θα σας αναλύσουμε πως χθες η ΔΑΠ, όταν η πανελλαδική καταμέτρηση δεν ήταν καν στα μισά, ανακηρύχθηκε νικήτρια μόνη της στα social media και ο επίσημος ιστότοπός της δεν λειτουργούσε για 3 ώρες. Ας τα δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Νικήτρια από πριν και πώς;

Ο γραφών, ως ραδιοφωνικός παραγωγός του Ράδιο Πάντειον, συμμετείχε στην εφτάωρη πανελλαδική κάλυψη των Φοιτητικών Εκλογών 2023. Μαζί με τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους καλύπταμε τον παλμό των εκλογών πανελλαδικά, αλλά και το debate των πολιτικών αρχηγών. Ως οφείλουμε, έχουμε πηγές μας τους ιστότοπους όλων των πολιτικών δυνάμεων και ειδικά των 2 πρώτων. Της ΠΚΣ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Και πέρυσι, αν και συντριπτική η ήττα της, η ΔΑΠ δεν θέλησε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Την νίκη της ΠΚΣ, τα ποσοστά και τις ψήφους επιβεβαίωσαν με τις μετρήσεις τους και οι λοιπές δυνάμεις. Σημαντική διευκρίνηση: Αν βλέπετε διαφοροποιήσεις στα ποσοστά από τις μετρήσεις της μιας παράταξης από μιας άλλης, οφείλεται και στον αριθμό των Φοιτητικών Συλλόγων που κατεβαίνει ο καθένας (π.χ. το Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητριών/-των κατεβαίνει σε 110 από τους 272 Συλλόγους).

Πηγή: Facebook/Ράδιο Πάντειον

Χθες οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί (στο Πάντειο στις 8:15) και σε γενικές γραμμές έκλεισαν στις 19:00 το απόγευμα. Πανελλαδικά υπήρχε μια αίσθηση αύξησης της συμμετοχής, θετικό γεγονός που επιβεβαιώθηκε. Η καταμέτρηση ως μια διαδικασία που θέλει χρόνο και όλους τους εκπροσώπους των δυνάμεων παρούσες και παρόντες, ξεκινάει είτε αμέσως, είτε κατά τις 22:00 το βράδυ (υπολογίζοντας και την κούραση μπορεί και στις 23:00).

Η live ενημέρωση από Μ.Μ.Ε. που ασχολούνται με τους φοιτητές, όπως εμείς, και από τους ιστότοπους των παρατάξεων ξεκινάει με την έναρξη της καταμέτρησης. Αν και φθαρμένη από το αντι-ΝΔ ρεύμα που υπήρξε μετά την τραγωδία των Τεμπών, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επανέκαμψε στις φετινές εκλογές, πράγμα που το δείχνουν και οι αριθμοί (και οι μετρήσεις της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ-ΑΡ.ΕΝ.), αλλά και η «μάχη» στο ΑΠΘ που για 16 ψήφους νίκησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την ΠΚΣ. Την άνοδο της ΔΑΠ την είδαμε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρά την απουσία της στις Γενικές Συνελεύσεις και τα Διοικητικά Συμβούλια του Φοιτητικού Συλλόγου, αύξησε κατά 68 ψήφους, από 213 το 2022, σε 281 ψήφους φέτος.

Με την καταμέτρηση να έχει ήδη αρχίσει και το ρολόι να δείχνει λίγο μετά τις 00:00 υπήρξε η επιβεβαίωση από τις μετρήσεις της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ πως η συμμετοχή είναι ανεβασμένη κατά τουλάχιστον 1.695 ψήφους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο άρθρο μας για τις φετινές φοιτητικές εκλογές.

00:15: «Νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις κάλπες. Για 36η συνεχόμενη χρονιά». Αναρτά στο Twitter η ίδια. Προφανώς ούτε την περσινή ήττα αποδέχονται τα μέλη της ΔΑΠ. Εκείνη τη στιγμή, η πανελλαδική καταμέτρηση βρισκόταν στους 165 από τους 272 Συλλόγους. Διευκρίνηση νούμερο 2: Το γεγονός πως ένας Σύλλογος μετράει, δεν σημαίνει πως εκείνη την ώρα έχουμε τα τελικά του αποτελέσματα. Υπάρχουν Σύλλογοι ενιαίοι (π.χ. το Πάντειο, με 9 Τμήματα) και Σύλλογοι που είναι μόνο ένα Τμήμα (π.χ. η Νομική του ΕΚΠΑ-κάστρο της ΔΑΠ διαχρονικά). Συνεπώς ακόμα και οι 165 Σύλλογοι, ως αριθμός ήταν πλασματικός, γιατί ακόμα σε Τμήματα γινόταν καταμέτρηση και ειδικά στα μεγάλα ΑΕΙ, όπως ΕΚΠΑ, ΑΠΘ. Συνεπώς, τα τελικά αποτελέσματα αργούν.

Tα εξής ερωτήματα που αναδεικνύουν την αλήθεια

Πώς γίνεται, όταν ακόμα δεν είχαν καταμετρηθεί οι μισοί οριακά Σύλλογοι της χώρας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ανακοινώνει πως είναι «νικήτρια» στο 51,15% της ενσωμάτωσης; Πώς γίνεται ο επίσημος ιστότοπός της από τις 00:15 να έχει κολλήσει στους 5.833 ψηφίσαντες πανελλαδικά, να γίνεται υποτίθεται συνεχής ανανέωση αποτελεσμάτων και κατά τις 3:00 το βράδυ να κάνει ανανέωση; Την ίδια ώρα η ενσωμάτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη, με τουλάχιστον 36.000 ψήφους να έχουν καταγραφεί και την ίδια πλέον να μην κερδίζει άλλες. Από τις 2:30 και μετά οι ψήφοι νέμονται κυρίως στις δυνάμεις της ΠΚΣ, των ΕΑΑΚ (είτε ως μεμονωμένα σχήματα, είτε σε συνεργασία με την ΑΡ.ΕΝ.). Μετά τις 5:00 το πρωί, με συνεχείς ανανεώσεις που έκανα στην ιστοσελίδα «ξεκόλλησε», με τις εξής διαφορές σε σχέσεις με τις μετρήσεις των άλλων δυνάμεων.

  1. Μείωσε τη συμμετοχή από 57.841 ψήφους σε 52.018 πανελλαδικά.
  2. Έδωσε στον εαυτό της +7.000 ψήφους (20.338 και 40,19% λέει στον ιστότοπό της).
  3. Αφαίρεσε από τις υπόλοιπες δυνάμεις (Δίκτυο, ΕΑΑΚ, ΕΑΑΚ-ΑΡ.ΕΝ.) ποσοστά τα οποία πρόσθεσε στον εαυτό της.

Συγκεκριμένα για τη ΔΑΠ έλαβαν τα εξής οι παρακάτω σχηματισμοί:

ΠΚΣ: 13.329 (ενώ έλαβε στην πραγματικότητα 19.632 ψήφους) ΑΦΑΙΡΕΣΗ 6.303 ψήφων

Δίκτυο: 958 (ενώ έλαβε στην πραγματικότητα 1.457 ψήφους) ΑΦΑΙΡΕΣΗ 499 ψήφων

ΕΑΑΚ: 3.720 (ενώ έλαβε στην πραγματικότητα 3.761 ψήφους) ΑΦΑΙΡΕΣΗ 41 ψήφων

ΕΑΑΚ-ΑΡ.ΕΝ.: 2.625 (ενώ έλαβε στην πραγματικότητα 5.635 ψήφους) ΑΦΑΙΡΕΣΗ 3.010 ψήφων

Διάφορα (μικρότερες πολιτικές δυνάμεις): 2.655 (ενώ έλαβαν στην πραγματικότητα 4.508 ψήφους) ΑΦΑΙΡΕΣΗ 1.853

ΠΑΣΠ: 6.047 (ενώ έλαβε στην πραγματικότητα 5.299 ψήφους) ΠΡΟΣΘΕΣΗ 780 ψήφων

Αν και υποστηρικτές των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και υπέρμαχοι του ψηφιακού κράτους, η ίδια η ιστοσελίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν μπορούσε να φορτώσει τα δεδομένα με τις απαραίτητες ενημερώσεις. Μετά από τις 3 ώρες ανακοίνωσε μόνη της αποτελέσματα, εμφανώς μαγειρεμένα και με την ψήφο κατευθυνόμενη προς εκείνη. Εξαφάνισε 5.823 ψήφους φοιτητών και επιπλέον κατηγόρησε για νοθεία την ΠΚΣ.

Κατά πόσο δημοκρατική μπορεί να λέγεται η Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία-Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση, (το πλήρες όνομα για όσες/όσους δεν το ξέρατε) όταν καταφανώς μαγειρεύει νούμερα, δεν ενημερώνει τον ιστότοπό της κατά τη καταμέτρηση και αυτοανακηρύσσεται πρώτη δύναμη;

Κατά πόσο μπορεί να λέγεται «νέα δημοκρατική και φοιτητική» κίνηση, όταν άτομα 30-40 ετών εμφανίζονται και οργανώνουν τις εκλογές στο Πάντειο, αλλά και σε άλλα ΑΕΙ; Έως πότε θα εμφανίζονται φοιτητοπατέρες από την εν λόγω παράταξη και θα ζουν από το ίδιο το κόμμα, άρα και από το δημόσιο χρήμα;

Εύλογα ερωτήματα, τα οποία έχουμε κάθε χρόνο στις εκλογές. Φέτος, όπως και πέρυσι οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και για την ΔΑΠ που θέλει να θεωρείται δημοκρατική πολιτική δύναμη, που μαγειρεύει νούμερα και κατηγορεί για νοθεία, το ψέμα της είναι σκέτο θράσος.

+ posts

Ονομάζομαι Βαγγέλης Βαλαβάνης. Συντάκτης, από τα ιδρυτικά μέλη του Φοιτητικού Κόσμου. Είμαι φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν και ερωτευμένος βαθιά με την Ιστορία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ο αέρας των Πανελληνίων με έστειλε στο εξωτικό και γυναικοκρατούμενο Πάντειο. Ιστορία, η πρώτη αγάπη. Πολιτικές Επιστήμες η δεύτερη. Η συγγραφή όμως, μια και μοναδική. Ίσως ο μοναδικός τρόπος να μπορώ να είμαι κοντά και στις δυο μου αγάπες. Να εκφράζομαι, να προβληματίζομαι, να αναδεικνύω τα κακώς κείμενα της εποχής μου, να δέχομαι και να ασκώ κριτική, να…να…να… Να ταξιδεύω και να αναπνέω.
Γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Μια ανάσα μες στην σκόνη του κόσμου. Μια πράξη βαθιά πολιτική και συναισθηματική. Γιατί η γραφή ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του Ανθρώπου. Ο τρόπος του να αποτυπώσει την ψυχή του, το αέναο πάθος του για τη ζωή και να ακολουθεί το βαθύ του χτυποκάρδι. Ένα ταξίδι για να τον ανακαλύψουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. Και αυτός εδώ στον Φ.Κ. είναι και ο δικός μας στόχος. Γράψτε. Προβληματιστείτε. Ανακαλύψτε και Ονειρευτείτε για τον δικό σας. Για έναν κόσμο που μας αξίζει. Για τον δικό μας κόσμο. Τον Φοιτητικό Κόσμο.